Babyshower - Babaváró

Újítanál? - Rendezz babavárót! Segítek benne.

Blog-értesítő

Értesítést kérek minden új blogbejegyzésről:
név:
e-mail:

Olvass a twitteren is:

Utolsó kommentek

Finom falatok

2009.06.18. 16:45 - andromeda

Címkék: sör édes bor pezsgő torta sós sütemény finomság rágcsálnivaló babyshower babaváró szűk keret kevés pénz megvendégelés koccintás finom falatok

A babavárón jobbnál-jobb finomságokkal is meg szokás kínálni a kedves vendégeket.

A legtöbb helyen aprósüteményekkel, sós rágcsálnivalóval, gyümölccsel - illetve a rostos és szénsavas üdítők mellett egészséges innivalókkal - a kismama kedvéért - és alkoholos italokkal: finom borral, pezsgővel, sörrel is készülnek, hiszen arra is számítani kell, hogy sokan koccintani is akarnak majd a születendő baba egészségére.
Máshol tortát és süteményeket is tesznek az asztalra, és van olyan ház is, ahol rendes ebéddel/vacsorával kínálják meg a meghívottakat.

Ha ténylegesen kicsi a keret egy babyshower megszervezéséhez, az egyszerű muffin is nagyon jó ötlet édességnek, hisz könnyen, gyorsan és több ízben is elkészíthető. Sósnak pedig jók a bármelyik áruházban kapható sós pálcikák, -perecek, -chipsek, stb. is.
Ha a kevés pénz ellenére nagy megvendégelést szeretne valaki, az otthon-főzés a legjobb megoldás (akár a kismama lakásán, akár valamelyik barátnő/rokon otthonában), ezesetben - persze - a babaváró helyszínéül is az adott lakást célszerű választani - ha másért nem, hát kényelmi okokból biztosan, de a tárolás, az evőeszközök, poharak, többi kiegészítő szállításának szükségtelensége, és az étel ebéd/vacsora utáni hűtésének, az edények elmosogatásának lehetősége - sem utolsó szempontok. Ha tehát ez egy helyen megoldható, akkor már csak azt kell megszervezni, hogy pár barátnő/nőrokon összeálljon és elkészítse a finomabbnál finomabb fogásokat.

Amennyiben viszont lazábban lehet költekezni, már eleve a helyszín is elképzelhető bárhová - ahogy már szó is volt róla a Babyshower - meghívók című bejegyzésben -, a társaság kedvenc teázójába, egy kedvenc klubba, étterembe, de akár szabadtérre is, és a vendégváró menü is a helyszíntől függően változhat. Választhatunk a klub illetve az étterem kínálatából - és ott nem is lesz dolgunk a buli utáni elpakolással, mosogatással, takarítással. 
Szabadtérre pedig az egyszerűbb, sós/édes aprósüteményes, papírtányéros, papírpoharas, műanyag evőeszközös megoldás tűnik a legpraktikusabbnak.

 

 

 

 

 

A babaváró dekorációja

2009.06.01. 17:22 - andromeda

Címkék: meghívó lufi rendezvény giccs dekoráció trendi szerpentin konfetti helyszín lampion babyshower babaváró

Ugyebár - nem a kismama szervezi a saját babyshower-ét, ezért senki se úgy képzelje el a készülődést, dekorálást, hogy hatalmas pocakkal szalagokat, lampionokat ragasztgat a leendő anyuka. 

Erre vannak a jó barátnők, akik kézbe veszik az ügyet. Sőt, meglepetést is szervezhetnek a kismamának, aki ezesetben nem tud az egészről semmit sem.

A helyszín - ahogy már a meghívóknál is említettem - lehet lakás, egy kedvenc kávézó, egy klub, vagy a társaságotok törzshelye, jó idő esetén pedig még szabadtéren is elképzelhető az egész. Természetesen a hely díszítése is ettől függően változik. 

Aki az amerikai mintát szeretné követni, annak feltétlenül mindenféle színes dekorációs elemet számba kell vennie, amelyek már-már giccsesnek is mondhatók: ilyenek a lufik, lampionok, konfettik, szerpentinek és minden olyan még házilag is elkészíthető holmi, ami beleillik az adott babaváró stílusába. 

Mondanom sem kell, aki igazán trendi akar lenni, az a hely dekorációját ugyanazon téma alapján alkotja meg, mint amilyen a meghívó témája. Ezzel nemcsak teljesen egységessé, hanem ünnepélyesebbé is teszi a rendezvényt. 

 

 

Babyshower - meghívók

2009.05.19. 14:11 - andromeda

Címkék: meghívó szervezés színek tervezés időpont helyszín babyshower babaváró baba neme baba neve

Másik fontos dolog: meghívókat illendő küldeni.

Méghozzá – aki haladni akar az árral, annak nagyon oda kell tenni magát a meghívókkal!

A tervezésüknél az első lényeges: az időpont.
Oda kell figyelni arra, hogy leginkább – bár ahány ház, annyi szokás – a gyermek születése előtt 1-2 hónappal szokás babavárót tartani.
Azután egyeztetni kell a pontos dátumot a leendő szülőkkel, de a napszak sem közömbös szempont, mivel a kismama ilyenkor már fáradékonyabb, és a legjobb őhozzá igazodni.
Persze – nem utolsó sorban - a vendégekkel is egyeztetni kell időpont-ügyben.
Az efféle körültekintő hozzáállással elérhető az, hogy a legtöbb meghívott el is jöjjön és ezáltal a lehető legjobban sikerüljön a buli.

Hasonlóan fontos: a helyszín.
Találni kell egy kellemes helyet, ami lehet – és legkézenfekvőbb – a kedves leendő szülők saját lakása (ami persze a kismama szempontjából is a legjobb megoldás), de persze egy másik barát lakása is; lehet egy kedvenc kávézó, klub, de még szabadtéren is elképzelhető az egész, bár ezesetben – ugyebár – nem árt az időjárás-előrejelzést követni.

Ha e két fontos tényező meg van, már csak a meghívó kinézetét kell kitalálni.
„Trendi”, ha a születendő gyermek neméről már a meghívó is árulkodik, sőt, ha már a pici neve is tudható, azt is bele lehet fogalmazni a meghívó szövegébe.
Természetesen a színvilág és az esetleges díszítések mind-mind a gyermek neméhez kapcsolódjanak.
Valamint – illik egy adott téma köré szervezni az egész összejövetelt, és erre felfűzni a partit. Ilyen téma lehet pl. a baba neme (és emiatt pl. minden dekoráció kék illetve rózsaszín), vagy a kismama kedvenc virága, de különböző mesehősök köré is tervezhető a babyshower, csak fantázia kérdése az egész. És aki ügyes, már a meghívót is ebben a témában tervezi.

Meghívót vásárolni is lehet, de kreatívan megtervezni se rossz! Utána pedig dönthetünk: vagy otthon kézzel összerakjuk és megírjuk az összes darabot, vagy pedig egy nyomdától megrendeljük az otthon adatfájlba lementett kinézetet. Mondanom sem kell – a dekorációs ötletek tárháza végtelen, csak a kedves szervező képzelete, kreativitása szabhat határt. 

Elsődleges tudnivalók egy babaváró szervezéséhez

2009.05.02. 16:23 - andromeda

Címkék: body babakelengye etikett cumisüveg babahordozó babyshower babaváró ajándéklista

Az első és legfontosabb dolog, hogy nem a leendő anya - illetve nem a leendő szülők - rendezik a babavárót. Valaki más szervez meg mindent az anya és a baba tiszteletére. Rendszerint valamelyik női családtag, vagy a legjobb barátnő. Az etikett igy kivánja. 

És habár a babyshower nem ünneplésnek indult, hanem arra, hogy begyűjtsék a babakelengyét - amit az újdonsült szülők különben is megvásárolgatnának még a baba születése előtt (ágyikó, matrac, lepedő, cumisüveg, első pár body-ka, törölköző, baba-krémek, babahordozó, stb.) -, nyugaton manapság már (ahogyan sok esküvő esetében szokás) ajándéklistára kell regisztrálni a legtöbb esetben.
Ilyet már nálunk, Magyarországon is készíttethetünk, több babaáruház áll a rendelkezésre e szempontból is. 
Tehát aki belefog egy babaváró megszervezésébe, annak vagy a Brandon-nál vagy hasonló helyeken listát kell csináltatni arról, hogy mire van szükség. A listára olcsó és drága dolgokat is kell tenni, hogy ki-ki eldönthesse, mennyivel járul hozzá a babakelengyéhez.

 

 

 

Elterjedtség

2009.04.23. 14:45 - andromeda

Címkék: babyshower babaváró

A "babyshower" mára már nem csupán az Egyesült Államokban kedvelt szokás.

Franciaország és Nagy-Britannia asszonyainak is megtetszett, elterjedőben van náluk is.
Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában is népszerűsödik, de e területeken még nem változtatnak, megmaradt az, hogy csak nők vesznek részt benne. A Közel-Keleten pedig egyszerűen másképp nem is lehetne, mivel ilyen eseményekre biztosan nem hívhatnak meg férfiakat az ottani nők.
A hinduk a terhesség hetedik hónapjában gyakran tartanak vallási jellegű szertartást, ami hasonlít a modern babaváróhoz, ezen az utóbbi időkben a nyugati kultúra hatására férfiak is részt vesznek. 

Babaváró vagy az "Áldás útja"?

2009.04.07. 00:31 - andromeda

Címkék: kérdés

Azaz - Blessing Way vagy Babyshower?

Melyik tetszik jobban?

Lányok, asszonyok! Mit szóltok az egy tőről fakadó, de mégis különbözővé vált szokásokról?

 

 

 

Galaktikus babaváró

2009.04.04. 17:47 - andromeda

Címkék: film bsg képek babyshower

 
A Battlestar Galactica 4. szezonjának 19. epizódjában is találkozhatunk babyshowerrel. Méghozzá az 5. perctől a 7. percig.
 
 
Sajnos csupán ennyi, de ebből is az látszik, hogy odaát, a tengerentúlon annyira bevett szokásról van szó, hogy nem akarták kihagyni "minden idők legjobb scifi-sorozatának" kockáiról sem!
 
 
"Más bolygón is van élet és más bolyón is van babyshower." :)
 

A hagyomány

2009.04.03. 13:26 - andromeda

Címkék: gyertya hagyomány henna blessing way gaugin anyaság

Az Egyesült Államokban Navajo indián hagyományra épül:

a Blessing Way ("az áldás útja") egy olyan - a mai napig élő - szokás, amelyen a kb. 36. hetében járó kismamát ünneplik, kényeztetik. A kismamaságát is ünneplik és az anyát is, akivé hamarosan válik. E meleg hangulatú összejövetelen nincs szó ajándékokról. Ide azért jönnek a vendégek, hogy együtt legyenek a kismamával, akiből anya lesz. A beszélgetés nőközponú témákról zajlik, ahol azért vigyáznak arra, hogy ne riogassák a kismamát negatív szülés-történetekkel. Az anyaság érzésének egy spirituálisabb és szentebb élménye ez, és különösen érzelemdús lehet.

És hogy a kismamának igazán emlékezetes legyen e nap, különböző elfoglaltságok vannak szokásban:  
 
- A vendégek kedves, bátorító üzeneteket írnak fel kis zászlócskákra, amelyeket azután a kismama elvisz majd a szülőszobába, hogy ott adjanak neki erőt, biztatást.

- Sok helyen az is szokás, hogy gyertyát hoznak magukkal, és miközben meggyújtják, néhány szóban köszöntik a leendő anyát. Az égő gyertyákat utána vagy egy asztalra helyezik, egymás mellé/köré, vagy pl. körberakhatják velük a szobát is, kellemes hangulatot teremtve ezzel.
 
- A gyertya-ceremónia még szebb szokás: A vendégek, akik kizárólag nők, egymás kezét fogva körbeállnak, majd körben leülnek. Az általuk alkotott körben mindenki előtt egy-egy szál gyertya van, a gyertyák alkotta kör közepén pedig egyetlen szál égő gyertya. Az ünnepelttel szemben lévő hölgy megfogja az előtte lévő gyertyát, meggyújtja a központi gyertya lángjával és a következőket mondja közben: "(A nevét mondja) vagyok, lánya (anyja nevét mondja)-nak, és anyja (gyermeke nevét mondja)-nak." Ránéz egy következő hölgyre a körben, erre az is elvégzi ugyanezt a szertartást, majd folytatódik mindenkivel mindaddig, míg utolsóként az ünnepelt kismama el nem rebegi a fenti szavakat...
 
- Közösen hennával kidekorálják a kismama pocakját.
 
Ezen "Blessing Way" hagyomány alternatívájaként indult el Amerikában - a modernebb forma - a babyshower, amely már az ajándékozásra és - egyre inkább a külsőségekre is épül.
 

Miről is van szó?

2009.04.01. 16:47 - andromeda

Címkék: babyshower

A "babyshower" egy nyugaton - pontosabban az Egyesült Államokban - széleskörűen elterjedt családi rendezvény. Ott szinte már szokássá vált - sőt, kötelező - ki szerényebb, ki gazdagabb kivitelben, de megrendezi. A születendő gyermek érkezését várva, a család, vagy egyik-másik barát/barátnő összejövetelt rendez a pocaklakó szüleinek, ahová a meghívottak a csöppség számára hasznos ajándékokkal jönnek (pl. pelenka, cumisüveg, kis kád, rugdalózók, babakocsi, stb.). Persze a vendéglátók finom ételekkel és italokkal viszonozzák a figyelmességeket. 

Az "újszülött-köszöntőt" leginkább a kismama terhességének hetedik-nyolcadik hónapjában szokás megrendezni. Odaát. Persze, ahogy minden, ez is változott az idővel, és a hellyel - hiszen átlépve a határokat, lassan Európába, majd manapság már Magyarországra is elért e kedves családi rendezvény híre. 

Nálunk a szokás még mindig az, hogy a kicsi születése után "babalátogatóba" megyünk, de lehet, hogy lesz pár olyan család, ahol újításképpen - összemosva a nyugatit és a honit - megpróbálkoznak egy hamarabbi babaváróval is. Tulajdonképpen ez egy hasznos dolog lenne: a fiatal, kezdő szülőknek segítséget jelenthetne egy ilyen összejövetel, ahol a kapott hasznos ajándékok mellett bizonyára sok, még megválaszolatlan kérdésükre is választ kaphatnának a vendégsereg tapasztaltabb tagjaitól.