Babyshower - Babaváró

Újítanál? - Rendezz babavárót! Segítek benne.

Blog-értesítő

Értesítést kérek minden új blogbejegyzésről:
név:
e-mail:

Olvass a twitteren is:

Utolsó kommentek

A hagyomány

2009.04.03. 13:26 - andromeda

Címkék: gyertya hagyomány henna blessing way gaugin anyaság

Az Egyesült Államokban Navajo indián hagyományra épül:

a Blessing Way ("az áldás útja") egy olyan - a mai napig élő - szokás, amelyen a kb. 36. hetében járó kismamát ünneplik, kényeztetik. A kismamaságát is ünneplik és az anyát is, akivé hamarosan válik. E meleg hangulatú összejövetelen nincs szó ajándékokról. Ide azért jönnek a vendégek, hogy együtt legyenek a kismamával, akiből anya lesz. A beszélgetés nőközponú témákról zajlik, ahol azért vigyáznak arra, hogy ne riogassák a kismamát negatív szülés-történetekkel. Az anyaság érzésének egy spirituálisabb és szentebb élménye ez, és különösen érzelemdús lehet.

És hogy a kismamának igazán emlékezetes legyen e nap, különböző elfoglaltságok vannak szokásban:  
 
- A vendégek kedves, bátorító üzeneteket írnak fel kis zászlócskákra, amelyeket azután a kismama elvisz majd a szülőszobába, hogy ott adjanak neki erőt, biztatást.

- Sok helyen az is szokás, hogy gyertyát hoznak magukkal, és miközben meggyújtják, néhány szóban köszöntik a leendő anyát. Az égő gyertyákat utána vagy egy asztalra helyezik, egymás mellé/köré, vagy pl. körberakhatják velük a szobát is, kellemes hangulatot teremtve ezzel.
 
- A gyertya-ceremónia még szebb szokás: A vendégek, akik kizárólag nők, egymás kezét fogva körbeállnak, majd körben leülnek. Az általuk alkotott körben mindenki előtt egy-egy szál gyertya van, a gyertyák alkotta kör közepén pedig egyetlen szál égő gyertya. Az ünnepelttel szemben lévő hölgy megfogja az előtte lévő gyertyát, meggyújtja a központi gyertya lángjával és a következőket mondja közben: "(A nevét mondja) vagyok, lánya (anyja nevét mondja)-nak, és anyja (gyermeke nevét mondja)-nak." Ránéz egy következő hölgyre a körben, erre az is elvégzi ugyanezt a szertartást, majd folytatódik mindenkivel mindaddig, míg utolsóként az ünnepelt kismama el nem rebegi a fenti szavakat...
 
- Közösen hennával kidekorálják a kismama pocakját.
 
Ezen "Blessing Way" hagyomány alternatívájaként indult el Amerikában - a modernebb forma - a babyshower, amely már az ajándékozásra és - egyre inkább a külsőségekre is épül.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://babyshower.blog.hu/api/trackback/id/tr221043839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása